top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣκηνοΠαίκτες

Της παιδείας οι μεν ρίζες πικρές, οι δε καρποί γλυκείς ~ Αριστοτέλης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για όσους δε μας γνωρίζουν ακόμα, η θεατρική ομάδα ΣκηνοΠαίκτες δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και έχει σαν στόχο να προάγει τα θετικά της θεατρικής αγωγής στους συμμετέχοντες ερασιτέχνες ηθοποιούς και να συνεισφέρει στην πολιτιστική ανάταση, αλλά και προβολή του Δήμου Αλμυρού. Οι συμμετέχοντες ηθοποιοί και εμψυχωτές εργαζόμαστε εθελοντικά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχουμε ευτυχήσει να έχουμε την υποστήριξη πολλών συμπολιτών μας, που συνεισφέρουν στην όλη μας προσπάθεια. Αρχικά, ξεκινήσαμε τις πρόβες μας στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ. Αλότοπος, ενώ τώρα απολαμβάνουμε ως μέλη του τη ζεστή φιλοξενία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΚΟΥΡΙ στον Αλμυρό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας.


Σαν θεατρική ομάδα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Δάσους Κουρί και τον Δήμο Αλμυρού, καταφέραμε με εθελοντική προσωπική εργασία και διόλου ευκαταφρόνητα προσωπικά έξοδα να ευπρεπίσουμε τα ξύλινα σπιτάκια του Συλλόγου Φίλων Δάσους Κουρί και τον γύρω χώρο, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις δράσεις του Συλλόγου και τις πρόβες μας. Με ανάρτησή μας στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιραστήκαμε τότε τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια μας για το νέο ξεκίνημα και, πολύ γρήγορα, αρχίσαμε την προετοιμασία μας για τις έκτακτες παραστάσεις που διοργανώθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό στις 5 και 6 Αυγούστου 2020.


Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η πρώτη απογοήτευση μας κατέβαλε στις 1 Αυγούστου 2020, όταν μαζευτήκαμε για πρόβα και αντικρίσαμε τα σπασμένα γυαλιά στα παράθυρα, τα οποία πρόσφατα είχαμε αποκαταστήσει με προσωπικά έξοδα. Κάποιοι προφανώς ασεβείς συμπολίτες/συνάνθρωποί μας διασκέδασαν κλείνοντας τα παράθυρα που επιμελώς είχαμε αφήσει ανοιχτά και έβαλαν στόχο τα τζάμια πετώντας μεταξύ άλλων ογκώδεις πέτρες στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι εικόνες που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς, αλλά όχι το μέγεθος της απογοήτευσης και της οργής όλων μας:



Μαζί με τα κομμάτια μας, μαζέψαμε τα απομεινάρια της καταστροφής με τη βοήθεια φίλων της ομάδας, και προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε απτόητοι – όσο ήταν εφικτό – στην προγραμματισμένη πρόβα μας, έχοντας κατά νου πρωτίστως τον ευγενή σκοπό για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε εκείνη την περίοδο. « Όταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον σου, θυμήσου ότι το αεροπλάνο απογειώνεται κόντρα στον άνεμο.», είπε κάποτε ο Χένρι Φορντ (1863-1947), Αμερικανός βιομήχανος, και συνεχίσαμε την «απογείωση». Για κακή μας τύχη, όμως, ο «άνεμος» έγινε πιο επιθετικός λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Αυγούστου 2020. Η άγνωστη ομάδα των συμπολιτών/συνανθρώπων μας, χωρίς κανένα σεβασμό στον εθελοντισμό, τη δημόσια περιουσία και τον πολιτισμό, επιχείρησε και κατάφερε να αποτελειώσει το έργο που είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα. Με τη ρίψη λίθων διαφόρων μεγεθών αποτελειώθηκαν οι γυάλινες επιφάνειες του κτιρίου, ενώ υπήρξε εμφανώς απόπειρα διάρρηξης της πόρτας εισόδου με ανεπιτυχή ευτυχώς έκβαση! Λίγο αργότερα, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη, πως στο παρακείμενο ξύλινο κτίριο, που δυστυχώς δεν διαθέτει ασφαλισμένη πόρτα και παράθυρα, η «διασκέδαση» πήρε τη μορφή ανεκδιήγητου βανδαλισμού, με καταστροφή αντικειμένων και ρίψη βερνικιού στο χώρο αδιακρίτως. Οι εικόνες που παρατίθενται δοκίμασαν τα όριά μας, την υπομονή και την ανοχή μας:



Σαν ομάδα, επιλέξαμε να μην κοινοποιήσουμε άμεσα τα τότε τεκταινόμενα, φοβούμενοι πως η δυσάρεστη αυτή βαναυσότητα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση από τις παραστάσεις που ετοιμαζόμασταν να κάνουμε και θα υπερκάλυπτε τον φιλανθρωπικό σκοπό για τον οποίο κινητοποιηθήκαμε μέσα στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι. Σήμερα, που ο σκοπός μας επετεύχθη και η πικρία δεν έχει ξεπεραστεί, επανερχόμαστε δημοσιοποιώντας το γνωστό σε όλους μας φαινόμενο των βανδαλισμών στο δάσος Κουρί, φαινόμενο που όλοι παρακολουθούμε με θλίψη και αγανάκτηση.


Αναγνωρίζοντας ως μόνο υπαίτιο την έλλειψη παιδείας συμπολιτών/συνανθρώπων μας, κάνουμε έκκληση προς τους εκπροσώπους όλων των ηλικιών


* να γίνουμε φρουροί και προστάτες της περιουσίας του τόπου μας,

* να δείξουμε σεβασμό στον εθελοντισμό (ή και να τον γνωρίσουμε όσοι τον αγνοούμε),

* να ενισχύσουμε τον πολιτισμό και

* να αγαπήσουμε έμπρακτα το περιβάλλον.


Μόλις τα κατακτήσουμε αυτά, ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ως γονείς, ως δάσκαλοι, ως πρότυπα συμπεριφοράς, γιατί κι αυτά με τη σειρά τους θα αποκτήσουν γερές ρίζες στον τόπο τους και φτερά για να τον απογειώσουν! Ο Σύλλογος Φίλων Δάσους Κουρί έχει υπάρξει ξανά θύμα κακόβουλων ενεργειών , συνέχισε να παράγει έργο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό και το ίδιο θα πράξουμε κι εμείς σαν θεατρική ομάδα που συμπορεύεται και συμπράττει με έναν Σύλλογο που έχει καταθέσει κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και αξιοποίηση του δάσους Κουρί και παράγει έργο υπό αντίξοες συνθήκες, μια και οι μικροβανδαλισμοί αποτελούν τον κανόνα, και δυστυχώς όχι την εξαίρεση, όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι. Σαν ΣκηνοΠαίκτες, σε πείσμα των συνθηκών και των καιρών, δίνουμε ξανά ραντεβού στην καρδιά του δάσους που όλοι αγαπούμε, για να παράγουμε πολιτισμό, να αναδείξουμε το περιβάλλον και να προάγουμε τον εθελοντισμό, τη δημιουργική διάθεση και τη συνεργασία.



577 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page